MenuSluit menu

Saskia De Coster

Saskia De Coster
Ontdek het verhaal achter mijn favoriete kunstwerken

Zie mij, raak mij aan!

“Voor mijn keuze uit de collectie van Kunst Aan Zet koos ik bewust voor vrouwen. Les feuilles mortes van Tinka Pittoors is heel tactiel. Ik hou van werken die je net als een lichaam wil aanraken, die je verlangt te strelen. Het werk van Tinka, die een vriendin van me is, ken ik al heel lang. Het speelse, het kinderlijke van haar sculpturen spreekt me enorm aan. Ze zijn meestal een tikje absurd, kleurrijk en organisch. Dit werk heet dan wel ‘dode bladeren’, maar voor mij lijkt dit te leven. Ze werkt van klein en bescheiden tot heel groot en exuberant. Altijd hebben haar werken een zekere directheid. Ze roepen: zie mij, raak mij aan!”

Een poort naar ergens anders

“Het tweede werk dat mij intrigeerde is van Sophie Nys. Hob Moor is een fotogram, een techniek die ik zelf niet goed ken. Het stelt een rots voor, die voor mij voelt als een poort naar ergens anders. Ik zou dit op een cruciale plek hangen in mijn woonruimte, om het gevoel te suggereren dat ik via deze geheime deur weg kan. Het is een werk met veel mogelijke interpretaties en facetten – het lijkt me ook helemaal anders te zijn bij daglicht of bij nacht. Ik hou van werken die zo rijk zijn dat ze niet ‘verslijten’ als je ze dagelijks ziet. Hob Moor straalt voor mij een sfeer van vertrouwen uit, en heeft tegelijk een genuanceerde ongrijpbaarheid. Het is tegelijk ruw en toch heel meditatief en verfijnd. Ik zou dit werkje heel graag in mijn huis hebben.”

Ik wil erin duiken

“Dit werk van Sarah De Vos, Girl (in swimming pool), geeft de lichtvlekken weer op en doorheen een wateroppervlak. Het geeft mij het gevoel dat ik erin wil duiken. Ik hou ervan hoe ze erin slaagt met olieverf het effect te bereiken van de vervormde blik die je hebt onder water. Ook hier weer de ontsnappingsdrang, het verlangen weg te zwemmen en louter te genieten van dat gevoel, weg van het razen van de wereld.”