MenuSluit menu

5 tips bij online kunst kopen

Online kunst kopen
We kopen zoveel online dus waarom geen kunstwerk?

Bram kocht tijdens de lockdown online een tekening van Evert De Busschere via Bruthausgallery. Dit was voor hem een eerste ervaring met online kunst kopen en eentje die hem beviel.

Wat was de aanleiding om online een kunstwerk te kopen?

Op instagram zag ik een filmpje van Evert Debusschere die een rondleiding gaf in zijn atelier en twee tekeningen toonde, gemaakt tijdens de lockdown. Hij schildert normaal op locatie maar werkt nu noodgedwongen in zijn atelier en tekent op basis van herinneringen. Ik kende de kunstenaar niet maar zijn collageachtige tekeningen met fragmenten van Gent spraken mij direct aan.

Het werk was zeer betaalbaar en de opbrengst ging volledig naar de kunstenaar. En ik dacht, we kopen de laatste tijd zoveel online, dus waarom geen kunstwerk? 

Hoe verliep de online aankoop?

Bruthausgallery reageerde snel op mijn bericht via instagram en de tekening was nog beschikbaar. Ik regelde de betaling en levering met de galerie. Zij gaven uitleg over het werk en bij het kunstwerk zat een pakketje met een artikel over de kunstenaar en certificaat van echtheid. Een goede week later hing de tekening hier in huis.

En was het even mooi in werkelijkheid?

Nog mooier. De kleuren zijn intenser en op ware grootte zie je natuurlijk veel meer details. Het beeld is opgebouwd uit fragmenten en bleek geen boven- of onderkant te hebben. De energie in het werk was al voelbaar online maar is het echt nog boeiender. Het is fijn om in de tekening te verdwalen en plots een plek in Gent te herkennen.

Zou je nog kunst online kopen?

Zeker en vast. Er is heel veel online te ontdekken en het is een gemakkelijke manier om te windowshoppen. Meestal kun je het werk ook eerst gaan bekijken in de galerie maar ik vind online kopen gemakkelijk en veilig. Ondertussen heb ik al van enkele kunstenaars, waaronder Joëlle Dubois en Robbert&Frank Frank&Robbert, kleine edities als geschenk online gekocht. Het is nog niet voorgekomen, maar mocht iets tegenvallen wanneer je het werk in het echt zien, kun je je nog altijd bedenken.

 

1. Ga op verkenning

Het wereldwijde web is een onuitputtelijke bron om kunst te ontdekken en bekijken met ontelbare websites en sociale media.

Een goede start is onze eigen www.kunstaanzet.be, een platform met werk van meer dan 300 kunstenaars uit Vlaanderen en Brussel, informatie over galeries en hun tentoonstellingen. Je vindt er inspiratie en raakt vertrouwd met prijzen. En niets belet je om je selectie van kunstwerken in het echt te gaan bekijken.

2. Informeer je

Op het internet is doorgaans informatie te vinden over een kunstenaar en zijn werk. Vraag ook gerust professioneel advies aan een galerie.

Als je overweegt een kunstwerk te kopen, check even van wie je koopt. Is er een rechtstreekse samenwerking met de kunstenaars en zit je in de primary market of gaat om herverkoop? Bij een editie kan de opbrengst voor een museum zijn. Lees de voorwaarden als je online koopt zoals de verzending, verzekering tijdens transport en procedure voor retour. Twee weken bedenktijd na levering is verplicht bij een online aankoop.

Kunst Aan Zet werkt enkel samen met partners die actief zijn in de primary market. Je vindt heel wat informatie over de kunstwerken, ook de prijs, en kan eenvoudig contact opnemen met de galerie.

3. Volg je gevoel

Kunst kiezen is heel persoonlijk. Er zijn geen regels en dat is net wat kunst zo boeiend maakt. Door op verkenning te gaan ontdek je zelf welke kunstwerken en kunstenaars je aantrekken of net niet. Je mag iets gewoon mooi vinden of kan vooral geprikkeld worden door het verhaal achter het werk. En je hoeft niet per se uit te leggen waarom je iets goed vindt, maar het mag en in jouw woorden.

4. Neem je tijd …

Op verkenning gaan, je favoriete kunstenaars beter leren kennen, een shortlist maken van interessante kunstwerken, vertrouwd raken met prijzen, nadenken over waar het werk past in je woning, overleggen met gezin, het hoort allemaal bij kunst kiezen en maakt het leuk. Hoe lang je op ontdekkingstocht gaat, bepaal je zelf. 

5. … Maar wacht niet te lang

En als de klik er is, durf de stap te zetten. De eerste kunstaankoop is waarschijnlijk de moeilijkste, ook online. Wie al een kunstwerk gekocht heeft, kent het zalige gevoel. Als je te lang wacht, kan je favoriete kunstwerk ondertussen een andere thuis hebben gevonden. Doorgaans stijgt ook de prijs van een kunstwerk van een kunstenaar over de jaren. Op tijd beslissen kan belangrijk zijn.